U izradi je Program razvoja brdsko-planinskih područja 2021.-2024. - Calluro.hr

U izradi je Program razvoja brdsko-planinskih područja 2021.-2024.

06.10.2021.

Brdsko-planinska područja dugoročno su suočena s iznadprosječnim gubitkom stanovništva, nepovoljnim ekonomskim procesima, kao i s nepovoljnim prometnim položajem zbog svojih geomorfoloških i klimatskih specifičnosti.

Osnovni je cilj Programa utvrditi konkretne i učinkovite mjere za poticanje razvoja brdsko-planinskih područja Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2024. godine, a čiji će nositelj biti Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te druga relevantna tijela državne uprave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciljevi i mjere Programa poticanja razvoja brdsko-planinskih područja 2021.2024.

 

 Program je namijenjen projektima koji se nalaze na područjima jedinica lokalne samouprave koje su u skladu s Odlukom o obuhvatu i razvrstavanju jedinica lokalne samouprave stekle status brdsko-planinskog područja (Narodne novine, br. 24/19).

 

Kakva je povezanost EU natječaja i brdsko- planinskih područja

Određeni EU natječaji (pr. Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama, Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina) nose dodatne bodove za prijavitelje koji dolaze iz područja koja imaju status brdsko- planinskog područja.

Riječ je o visoko kompetitivnom natječajima gdje je svaki bod bitan te upravo bod dobiven zbog brdsko- planinskog statusa može značiti odobravanje financiranja projekta pred nekim drugim projektom s identičnim brojem ostvarenih bodova.

Također, kako bi se povećala apsorpcija i iskorištenost EU fondova planira se koristiti ITU mehanizam koji će doprinijeti društvenom i gospodarskom razvoju brdsko-planinskih područja u Hrvatskoj.

Više o ITU mehanizmu (mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja) pročitajte u službenoj brošuri.  

Ako želiš primati zanimljive obavijesti iz svijeta EU fondova pretplati se na naš newsletter i budi u toku!vrh stranice