EUROSTARS - Calluro.hr

EUROSTARS

Imate malo ili srednje poduzeće te sa svojim inozemnim partnerima želite bespovratna sredstva za financiranje svoje inovativne ideje za razvoj novog proizvoda ili usluge?

Za Vas je program Eurostars!

Što je program EUROSTARS?

Svrha Eurostarsa je suradnja međunarodnih MSP-ova na stvaranju inovativnih proizvoda, usluga ili procesa koja za cilj imaju komercijalizaciju.

Projekt se može odnositi na bilo koje tehnološko područje, ali mora imati civilnu namjenu i biti usmjeren na razvoj novog proizvoda, procesa ili usluge.

Prihvatljiva razina razvoja je TRL-a je 4-6. Više o TRL razinama pročitajte u našem blogu Što su razine tehnološke spremnosti (TRL) i zašto su bitne u istraživačko – razvojnim projektima?

Tko se može prijaviti?

Nositelj projekta mora biti MSP iz zemlje Eurostars područja koji se bavi istraživanjem i inovacijama. Konzorcij mora uključivati najmanje 2 subjekata neovisna jedan o drugome i s poslovnim nastanom u najmanje 2 različite države Eurostars područja. Popis  zemalja članica dostupan je na web stranici programa.

Partneri mogu biti:

 • drugi MSP-ovi
 • velika poduzeća
 • sveučilišta
 • instituti

Kada je rok za prijavu?

Prijave se mogu podnositi od 21. 1. 2022. do 24. 3. 2022. u 14:00 h.

Koji troškovi su prihvatljivi za financiranje?

Svaka zemlja sudionica financira svoje sudionike u skladu s nacionalnim pravilima i postupcima financiranja. Prihvatljivi troškovi razlikuju se među državama Eurostarsa zato provjerite na koje troškove ima prava Vaš partner. 

Prihvatljivi troškovi za hrvatske prijavitelje i partnere su:

 • plaće zaposlenih
 • amortizacija i sitni inventar
 • troškovi vanjskih usluga
 • troškovi putovanja
 • ostali razvojni troškovi

Maksimalan iznos financijskih sredstava koji se može dodijeliti po projektu iznosi EUR 200.000 te se dijeli između partnera.

Intenzitet sufinanciranja prihvatljivih troškova je:

 • 50% za srednja poduzeća
 • 60% za mikro i mala poduzeća

Financijska sredstva koja se dodjeljuju kroz program ne smatraju se potporama male vrijednosti („de minimis“ potpore).

Koliko može trajati projekt? 

Projekt može trajati maksimalno 36 mjeseci, a u roku od 2 godine od završetka projekta, rezultat istraživanja treba biti spreman za stavljanje na tržište.

Što je novo u EUROSTARS 2022 u odnosu na prijašnje pozive? 

Uvjeti prihvatljivosti su smanjeni s 13 na 7, a najvažnija promjena odnosi se na mogućnost prijavljivanja inovativnih MSP-ova koji nemaju iskustvo u istraživanju i razvoju, ali maju dobre ideje, ambicije i vještine za razvoj novih proizvoda, procesa ili usluga.

Ne čekajte predugo da započnete pripreme za prijavu za Eurostars. Za kvalitetnu pripremu prijave potrebno je vrijeme i stručnost.

Za sva pitanja o prihvatljivosti vaše ideje za natječaj te načinu prijave kontaktirajte nas putem weba ili na info@calluro.hr
vrh stranice