EIC Accelerator 2023: Kako se prijaviti? - Calluro.hr

EIC Accelerator 2023: Kako se prijaviti?

11.01.2023.

EIC Accelerator jedan je od najpopularnijih programa financiranja za poduzeća s inovativnim proizvodima ili uslugama. Cijeli postupak prijave može se podijeliti u tri koraka: kratka prijava, puna prijava i pitch.

U nastavku ćemo vas provesti kroz ovaj postupak te vam pokazati gdje i kako prijaviti svoju ideju u 2023. godini.

 

EIC Accelerator 2023: Uvjeti za prijavitelje

EIC Accelerator namijenjen je startupima i MSP-ima s inovacijama koje mogu disruptirati postojeća ili stvoriti nova tržišta. Uvjet je da se inovacija nalazi na TRL razini 5 - 8 te da se temelji na recentnim znanstvenim ili tehnološkim otkrićima (deep tech).

Također, EIC Accelerator je u prvom redu namijenjen inovacijskim projektima za koja su potrebna dugoročna i značajna ulaganja, a koja su preriskantna isključivo za privatne investitore te izazovna za male i novoosnovane tvrtke.

 

Rokovi za prijave u 2023. godini

Iako MSP-ovi i startupi kratke prijave mogu poslati bilo kada, pune prijave za EIC Accelerator se u 2023. godini zaprimaju u četiri kruga, a najkasnije do sljedećih datuma:

 • 11. siječanj 2023.
 • 22. ožujak 2023.
 • 7. lipanj 2023.
 • 4. listopad 2023.

U nastavku ćemo pojasniti razliku između inicijalne ili kratke prijave i pune prijave.

 

Za što se MSP ili startup može prijaviti?

MSP-i i startupi mogu se prijaviti za jedinstvenu kombinaciju bespovratnih sredstava (grant), ulaganja u kapital i Business Acceleration usluga (coaching, pristup partnerima i tržištima i slično).

Bespovratna sredstva + ulaganja u kapital + Business Acceleration usluge

 

Kako se prijaviti za EIC Accelerator u 2023.?

Postupak prijave možemo podijeliti na tri koraka:

 • Kratka prijava: Startup ili MSP šalje svoju ideju na procjenu putem EIC platforme. Ovo se ujedno smatra i inicijalnom ili kratkom prijavom.
  • Četvero evaluatora ocjenjuje ideju u roku od četiri tjedna nakon zaprimanja iste. Potrebno je dobiti pozitivnu ocjenu od minimalno dvoje evaluatora kako bi prijava ušla u idući krug.
 • Puna prijava: Startup ili MSP šalje punu prijavu uz pomoć EIC trenera i AI alata, a unutar krajnjih rokova za prijavu. Puna prijava sadržava obrazac za prijavu, poslovni plan i informacije o financijama i strukturi poduzeća.
  • Troje evaluatora ocjenjuje punu prijavu i u roku od pet tjedana od krajnjeg roka za prijavu prijavitelju javlja odluku i daje detaljnu povratnu informaciju na prijavu.
 • Pitch: Startup ili MSP uživo predstavlja svoju ideju žiriju i odgovara na pitanja.
  • Slijedi intervju s do šest članova EIC žirija.

Ovisno o tome zadovoljava li prijava kriterije programa te kako ju je žiri ocijenio, moguća su sljedeća tri scenarija:

 • Odobravanje financiranja: Ako je ideja pozitivno ocijenjena, MSP-u ili startupu dodijelit će se kombinacija bespovratnih sredstava, ulaganja u kapital i Business Acceleration usluga. Prijavitelj potpisuje ugovor s EIC-om i kreće u provedbu projekta.
 • Odbijanje financiranja: Ukoliko ideja nije pozitivno ocijenjena, zahtjev za financiranjem će se odbiti. MSP ili startup se može ponovno prijaviti (najviše jednom).
 • Dodjela pečata izvrsnosti: Ako ideja zadovoljava sve kriterije žirija, no EIC ju ne može financirati ideju zbog proračunskih ograničenja, tvrtki se može dodijeliti pečat izvrsnosti koji će joj pomoći u ostvarenju sredstava iz drugih izvora poput nacionalnih i regionalnih fondova. Također, tvrtkama s pečatom izvrsnosti na raspolaganju su i Business Acceleration usluge.

 

 

EIC Accelerator: Postupak prijave u praksi

Prijave za EIC Accelerator 2023. podnose se putem EIC platforme, a na istu se možete prijaviti pomoću svojih EU login podataka. Ako još nemate vlastite EU login podatke, prvo kreirajte svoj račun ovdje.

EIC platforma za prijavu na EIC Accelerator

EIC platforma

 

U nastavku ćemo pojasniti što trebate priložiti uz svoju prijavu.

 

1. Slanje kratke prijave

Kratka prijava sastoji se od odgovaranja na unaprijed postavljena pitanja unutar EIC platforme, prilaganja kratke video prezentacije i PPT prezentacije vaše ideje.

Imajte na umu da ćete u idućem krugu, pod uvjetom da u njega i prođete, stručnom panelu morati predstaviti istu prezentaciju, odnosno da ju kasnije nećete moći mijenjati. Stoga pomno razradite svoje ideje i pripremite adekvatne materijale prije slanja kratke prijave.

 

2. Preuzimanje obrasca za prijavu

Ako vaša ideja prođe u drugi krug evaluacije, uz svoju prijavu morat ćete priložiti i službeni obrazac za prijavu. Iako ćete ga popuniti i slati putem EIC platforme, savjetujemo da ga preuzmete i ispunite prije inicijalne prijave.

Naime, unutar EIC platforme obrascu za prijavu nećete moći pristupiti sve dok vaša ideja ne prođe prvi krug prijave. Iako vam prije toga praktično neće niti trebati, ipak savjetujemo da ga preuzmete unaprijed sa stranice Obzor Europa iz dva razloga:

 • Preuzeti obrazac vam može služiti kao radni dokument i priprema za ispunjavanje konačnog obrasca.
 • Unaprijed pripremljeni obrazac možete poslati Ministarstvu znanosti i obrazovanja i HAMAG-BICROu na pretpregled.

Kako biste preuzeli obrazac za prijavu s web stranice Obzor Europa, odaberite kategoriju “Kontakt i podrška” iz glavnog menija, a zatim kliknite na “Mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU-a”.

Odabrana kategorija “Kontakt i podrška” na web stranici Obzor Europa.

Odabrana kategorija “Kontakt i podrška” na web stranici Obzor Europa.

 

Na dnu stranice ćete pronaći Obrazac za prijavu koji možete preuzeti klikom na naslov dokumenta.

Obrazac za prijavu na stranici Obzor Europa.

Obrazac za prijavu na stranici Obzor Europa.

 

Obrazac je potrebno popuniti te odabrati European Innovation Council (EIC) kao područje Programa na koji se planira prijava.

Odabran program “European Innovation Council” unutar obrasca za prijavu za EIC Accelerator

Odabran program “European Innovation Council” unutar obrasca za prijavu za EIC Accelerator.

 

3. Daljnji postupak

Nakon što ste priložili sve potrebne materijale i poslali prijavu, možete očekivati povratnu informaciju Europskog inovacijskog vijeća u roku od 4 tjedna. Ako vaša prijava odgovara kriterijima EIC Accelerator programa, bit ćete pozvani da pripremite punu prijavu te se daljnji postupak odvija prema prethodno navedenom slijedu. Sretno!

 

Istaknite se među tisućama prijavitelja uz našu pomoć

EIC Accelerator je kompetitivan program na koji se svake godine već tradicionalno prijavljuje više tisuća prijavitelja u Hrvatskoj. Osigurajte da se vaša ideja istakne uz našu stručnu pomoć!

 • Vodimo vas kroz cijeli postupak prijave i pomažemo vam u izradi potrebnih materijala.
 • Prilagođavamo vašu ideju uvjetima programa.
 • Pomažemo vam u realizaciji ideje sukladno uvjetima programa.

Javite nam se još danas kako bi vaša puna prijava bila spremna već do idućeg roka!

vrh stranice