Znate li da ćete kao novoosnovano poduzeće moći financirati razvoj svog rješenja pomoću bespovratnih sredstava - Calluro.hr

Znate li da ćete kao novoosnovano poduzeće moći financirati razvoj svog rješenja pomoću bespovratnih sredstava

17.09.2021.

Mlada ste tvrtka, započeli ste s razvojem inovativnog proizvoda ili usluge, ali Vam nedostaje financiranje za završetak razvoja?

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026. (NPOO) najavljen je poziv Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća kojim će se financirati pomoć novoosnovanim poduzećima da ostvare svoj potencijal za inovacije i otvaranje novih radnih mjesta.

Cilj poziva je potaknuti rast novoosnovanih poduzeća u visokotehnološkim sektorima i sektorima baziranim na znanju u predkomercijalnoj fazi kroz podršku za razvoj proizvoda, povećanje proizvodnih kapaciteta i spremnosti poduzeća za investicije. Fokus je na projektima čija je je zrelost izvan faze dokazivanja koncepta, ali koja još nisu spremna za tržište tj. TRL 5-8 (eksperimentalni razvoj). Više o TRL razinama pročitajte u našem blogu Što su razine tehnološke spremnosti (TRL) i zašto su bitne u istraživačko – razvojnim projektima?

Slični pozivi bili su objavljeni u 2016. i 2019. godini

Najavljenom pozivu prethodila su dva poziva- prvi poziv bio je 2016. godine, a drugi 2019. godine. O popularnosti poziva govori podatak da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao nadležno tijelo, moralo privremeno zatvoriti poziv 2019. godine zbog velikog broja prijava.

Nadležno tijelo kod poziva na kojima je iskazan izrazito velik interes prijavitelja s kvalitetnim projektima te pristigne više prijava nego ih se može financirati, može donijeti odluku o povećanju ukupne alokacije bespovratnih sredstava u odnosu na početno planiranu. Upravo se to dogodilo kod oba prijašnja poziva za povećanje inovativnosti novoosnovanih MSP-ova što dodatno naglašava velik interes poduzeća.

 

 

 

Broj zainteresiranih novoosnovanih poduzeća, kao i predviđene alokacije bespovratnih sredstava iz poziva u poziv rastu, te se i u najavljenom pozivu očekuje isto, posebno jer će se broj mogućih prijavitelja znatno povećati obzirom da poduzeća mogu biti do 5 godina starosti. Novi poziv bit će raspisan u tri kruga, a predviđena sredstva bit će dostatna za financiranje 141 projekta (maksimalan iznos bespovratnih sredstva po projektu iznosi milijun kuna).

Novost u odnosu na prethodne pozive

Ovaj poziv je po tematici istovjetan dvama prethodnim pozivima koji su bili usmjereni na novoosnovana poduzeća, no postoje neke ključne razlike koje ovaj poziv izdvajaju od prethodnih:

  • u prethodnim pozivima novoosnovanim poduzećem smatralo se ono koje je osnovano najviše 3 godine prije predaje projekta, sada je ta granica podignuta na 5 godina.
  • usporedno s financiranjem, korisnici će biti obvezni proći osposobljavanje o spremnosti za investicije u organizaciji pružatelja kojeg odabere provedbeno tijelo.
  • predstavljanje investitorima putem prezentacije tijekom postupka odabira.
  • odabir će provesti Investicijski odbor sastavljen od nacionalnog i/ili međunarodnog tima evaluatora.

Otvaranje poziva očekuje se krajem prvog kvartala 2022. godine

Trenutno ne postoje točne informacije kada će se poziv otvoriti, no prema najavama nadležnih ministarstva, prvi poziv se očekuje krajem prvog kvartala 2022. godine.

 

Natječaj nije ograničen na poseban sektor prijavitelja (što je često slučaj) te se na njega mogu javiti sve novoosnovane tvrtke koje imaju djelomično razvijen proizvod ili uslugu.

Budite i Vi jedna od tvrtki koja je uspješno pribavila bespovratna sredstva putem apliciranja na natječaje te ostvarite prednosti koje omogućuju EU fondovi. Informirajte se na vrijeme o procesu prijave i spremni dočekajte objavu natječaja.

 

 Ako ste novoosnovano poduzeće koje želi unaprijediti svoje poslovanje i lansirati proizvod ili uslugu na tržište, obratite nam se s povjerenjem putem weba ili na info@calluro.hr.

 

vrh stranice