Je li moj projekt u skladu s natječajem za dodjelu bespovratnih sredstava? - Calluro.hr

Je li moj projekt u skladu s natječajem za dodjelu bespovratnih sredstava?

09.03.2021.

Pronašli ste prikladan natječaj za vaš projekt, a sad vas sigurno zanima koji je sljedeći korak.

Imate ideju što biste sve financirali iz bespovratnih sredstava, no jesu li vaše potrebe u skladu s uvjetima natječaja?

Nije uvijek slučaj da se poduzetničke ideje u potpunosti poklapaju s uvjetima natječaja; pitanje je samo je li prilagodba vaše ideje natječaju moguća, odnosno vodi li vas u smjeru razvoja koji ste zacrtali i podržava li vas u onome čime se zapravo bavite ili želite baviti.

Na primjer, zamijenili biste postojeći zastarjeli stroj ili proizvodnu liniju, a natječaj je namijenjen povećanju proizvodnih kapaciteta. Hoće li zamjena starog stroja novim znatnije povećati vaš sveukupni proizvodni kapacitet?

Razmatrate prijavu na natječaj za istraživanje i razvoj, a već imate skoro gotov proizvod koji ste sami razvili. Hoće li tu biti još kakvog daljnjeg istraživanja, razvoja ili je tu ipak riječ o dovršetku i prilagodbi inovacije radi daljnje komercijalizacije?

Što sve dodatno možete uključiti u svoj projekt? Razne softvere, edukaciju zaposlenika, vanjske savjetodavne usluge, repromaterijal za razvoj proizvoda, zaštitu intelektualnog vlasništva, izradu web stranice…

Možete li imati partnere na projektu i morate li ih imati kako biste povećali vjerojatnost uspjeha vaše projektne prijave?

Nadalje, svaki od natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava podrazumijeva da se poduzetnik obveže na ispunjenje određenih pokazatelja (najčešće dvije godine po završetku projekta), kao što su: povećanje broja zaposlenih, povećanje prihoda od prodaje, povećanje prihoda od izvoza, broj inovativnih proizvoda/usluga/patenata…. Možete li se obvezati na ostvarenje traženih pokazatelja?

Želite li maksimizirati vjerojatnost uspjeha vaše projektne prijave, svakako je poželjno da se prije kretanja u pripremu cjelokupne dokumentacije napravi probno bodovanje.

O čemu je riječ?

U sklopu svakog natječaja je dostupan dokument u kojem je opisana metodologija odabira projektnih prijava kojima će biti dodijeljene bespovratne potpore. Metodologija, između ostalog, uključuje kriterije koji se odnose na vrijednost za novac koju projekt nudi, financijsku održivost projekta, operativne i financijske kapacitete prijavitelja za provedbu projekta, dizajn i zrelost projekta te doprinos ravnopravnosti, zaštiti okoliša i slično. Primjer jednog takvog dokumenta možete pronaći OVDJE.

Temeljem tog dokumenta, svaki od prijavitelja može napraviti probno bodovanje i procijeniti koliko maksimalno bodova može osvojiti u procesu evaluacije, što će mu pomoći u odluci treba li početi s pripremom dokumentacije za natječaj.

I na kraju, ili prije svega, ključno je provjeriti spadate li slučajno u neku od kategorija poduzetnika koji nisu prihvatljivi prijavitelji na određenom natječaju (primjerice zbog djelatnosti, broja zaposlenih, nekog financijskog pokazatelja ili nečeg drugog)

Priprema i provedba EU projekta je zahtjevna za sve prijavitelje i za sve vrste projekata, stoga je korisno odvagati što sve morate uložiti i na što se sve morate obvezati ako dobijete bespovratna sredstva. I sasvim je legitimno odlučiti da prijava na EU natječaj nije najbolja opcija za vas.

Trebate li pomoć oko procjene je li vaš projekt u skladu s uvjetima natječaja i hoćete li imati koristi od prijave, slobodno nam se obratite OVDJE ili slanjem maila na info@calluro.hr 


Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice